Utrecht ontstond zo’n 2000 jaar geleden, toen de Romeinen de rivier de Rijn als noordgrens van hun rijk beschouwden. Langs de Rijn bouwden ze om de 10 kilometer forten om deze belangrijke grens te verdedigen. Na het vertrek van de Romeinen groeide Utrecht langzaam uit tot de belangrijkste handelsstad van de noordelijke Nederlanden. Hierdoor kreeg Utrecht al in 1122 het stadsrecht en mocht het onder andere een stadsmuur en stadsverdedigingsgracht aanleggen. In de 19e eeuw verdween de stadsmuur door de komst van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Domstad is de uitvalsbasis van deze ontspannen fietstocht onder begeleiding van een lokale gids. We fietsen eerst een stuk door het oude centrum en komen langs het Domplein, het Catharijne Convent, de Oude Gracht, de Zeven Steegjes en het Ledig Erf. De Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt de rode draad voor de fietstocht buiten het centrum. We fietsen langs de Lunetten en door fort Vechten waar ooit ook een Romeinse legerbasis was.

Dan is het tijd voor een korte pauze met een lekkere kop koffie of thee. Daarna springen we weer op de fiets richting fort bij Rijnauwen. Dit 19e eeuwse fort is het grootste en groenste van alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het was de machtigste maar ook duurste verdedigingslinie die Nederland ooit heeft gehad. Het gebied is nu een natuurreservaat wat beheerd wordt door Staatsbosbeheer.

We fietsen langs de moderne architectuur van het Utrecht Science Park, het Rietveld Schroderhuis, de Maliebaan en het Janskerkhof richting het Domplein of de fietsverhuur.

Kosten

Deze fietsrondleiding duurt 2,5 uur. De kosten bedragen 150,00 euro voor de eerste 10 deelnemers, daarna komt er 15 euro per persoon bij tot een maximum van 15 deelnemers (inclusief koffie / thee). Dit is exclusief de eventuele kosten van een huurfiets.

Aanmelden

Fietstochten Utrecht werkt uitsluitend voor groepen. We maken alle fietstochten zoveel mogelijk op maat. Je kunt via dit formulier een fietstocht aanvragen.